čtvrtek 26. června 2008

Výlet k tůňkám

Jak se dá plně využít 24 hodin soboty jsme si vyzkoušeli někdy na začátku června mezi zkouškama. Nejprve to v pátek v noci vypadalo, že se už půjdu natáhnout, když tu najednou zpráva od Klárky, že máme auto, tak co ho takhle naplnit a vyrazit někam na pláž odpočinout od učení? Krása místních Čechů spočívá mimojiné v tom, že jsou i v sobotu v 1:00 v noci ochotni opustit bary nebo myšlenky na spánek a během chvilky stát každý před svým barákem se spacákem, karimatkou, batůžkem a s chutí vyrazit někam. V autě jsme vytáhli mapu a místo pláže se nakonec rozhodli pro jakési tůňky někde na sever od Sevilly o kterých jsme věděli jen to, že tam někde možná asi jsou. Zhruba tak ve 2:00 dorážíme po kaskadérských přeletech několika totálně neoznačených příčných prahů (řídil jsem já) do Villaverde del Río s plánem najít hospodu a poptat se. Nacházíme jen bar s jedním vypitým týpkem, který nás považuje za Američany a místo do tůněk nás posílá spíš k sobě domů (byli jsme 4 holky a jeden teplouš podle něj). Nakonec z jeho dandalú zhruba chápeme, kterým směrem tůňky jsou a jedeme se tam unocležit. V naprosté tmě se ale v lese z auta něco jako tůňky hledají fakt blbě, takže jen parkujem na kraji cesty a přemýšlíme co dál. Asi tak ve 4:00 přijíždí týpek s kamarádem, po lesní cestě hážou kolem nás smyky přes ručku a přes naši (především mou) nevoli se nás snaží dostat na daleko lepší místo. Tak je teda následujem a k mému překvapení (vzhledem k mým paranoidním představám, vycházející ze zkušeností s podobnými zlodějskými týpky tady v Andalusii) se opravdu ocitáme na plácku u vody, v typické rekreační zóně, kam jezdí Španěláci na weekendy sednout pod strom a grilovat a nic nedělat a před kterou je cedule jak kráva s doslovným nápisem: vjezd totálně zakázan pod vysokými sankcemi. Tak ještě čekám, že nás tam nějak oberou o klíčky a o auto, ale po pár minutách marných pokusů o rozhovor týpek s kamarádem mizí a my máme trochu času na spánek. Asi tak v 5:00 si stelem vedle auta a všichni spokojeně usínají, kromě mě teda. Pořád čekám, kdy se vrátí týpek s více kamarády aby mě obral o klíčky, auto a nedejbože i holky. Pomalu začíná svítat, mé paranoidní představy mě opouštějí a vydávám se na procházku po okolí a ejhle, nacházím trasu vedoucí k tůňkám. Po snídani alá co auto a holky dají a přeparkování auta před ceduli jak kráva, se tedy zhruba kolem 10:00 vydáváme vyhledat ten kdesi ležící přírodní úkaz.



Po asi 4 hodinách válení se na šutrech, dovádění v lagunce, která byla jen a jen pro nás, protože prostě kam Španělé nedojedou autem, tam se nedostanou, se kolem 15:30 odebíráme zpátky, protože proč? Ano, protože v 17:45 začíná fotbal. Tady musím uvést, že holky byly velmi tolerantní a nedočkal jsem se žádného odmlouvání, nadávek ani výhružek. V rekreační zóne mezitím během odpoledne přibylo asi 20 aut se španělskýma grilovacíma a nicnedělajícíma rodinkama. Cedule jako kráva prostě neznamená nic, tady vůbec celkově všechny zákazy jsou spíš doporučením, jako třeba červená na semaforu. Tak nějak v 18:00 se dorozvážíme po domech a s mírným zpožděním usedáme v baru. Po třech zasloužných pivech (dohromady prakticky jedno naše) a švýcarských šancích začínám pomalu usínat a trochu mě probouzí až Václav Svěrkoš. Po dalším usínání se zase trochu probouzím až při původně neplánované cestě na nějaký koncert někdy kolem 22:00 na druhý konec Sevilly. V polospánku zjišťuju, že to ani není tak koncert, jako spíš festival obřích rozměrů se 3 stagema a tisíce lidma, kde opět pomalu za poslechu mně neznámých kapel usínám, když tu najednou mě probouzí prozměnu New York Dolls, kteří se mi, přesto, že vypadají jak staří úchyláci, docela líbí. Ale tak nějak asi dnešní staré dobré kapely prostě vypadají. No a pak tak kolem 2:00 usínám už i ve stoje, takže už opravdu musím bohužel domů. Skvělá sobota skončila.

neděle 22. června 2008

Tisková zpráva ze dne 22.6.2008

Už mě to nebaví nebaví, nebaví, nebaví, nebaví mě to!


Jo a kdyby někoho zajímalo, co se v těchto končinách děje, tak kromě vedra k zhebnutí (a to teprve včera začalo léto) je to TOTOK

čtvrtek 19. června 2008

Výlet k mořím

To si tak člověk jde v pondělí na jedno pivo k věži...

středa 18. června 2008

Španělština/Andaluzština

Aby to nevypadalo, že si tu jenom užíváme, tak se pochlubím svým prvním studijním výsledkem. Ze Španělštiny jsem byl nejlepší asi ze 120 lidí :) Pravda, byla to ta nejnižší úroveň, kde jsme se učili prakticky to, co jsem se naučil už v Praze při několika cestách autobusem do menzy na Hostivaři a takoví spolužáci z Asie k románským jazykům taky zrovna velký vztah nemají. Nicméně drtivou většinu mých kolegů tvořili Italové, Francouzi či Portugalci, z nichž mnozí se nedostali dokonce ani k možnosti ústní opravy. Hlavně, že v hospodě jim to kecá, ale gramatika nic nic... tak to mě trochu potěšilo, ale opravdu se jednalo o daleko nejlehčí zkoušku tady. Společně ještě s regionálkou Evropy, kde jsme byli s Inkou pro změnu mezi nejlepšími pěti asi z padesáti :) Ty zbylé 4 zkoušky v následujících dnech, však budou zdaleka o něčem jiném.

No a pak taky vlastně chci ještě zmínit, že hodiny španělštiny byly jedinými okamžiky v průběhu pobytu tady, kdy jsem slyšel španělštinu. Tady v Andalusii se totiž mluví trošku jinak. Asi jako kdyby se cizinec u nás jel učit česky k babičkám někam na Hanou.

Místní mluví takzvaným dandalú:

pondělí 16. června 2008

Noční radovánky, 10 x 4 výjevy

Tak se hlásím po dlouhém a docela hektickém měsíci, kdy nebylo moc příležitosti sem něco hodit, přece jen začínají zkoušky, Euro a tak... A kvůli právě mezizkouškovému oddechu, lítosti z neuvěřitelně zpackaného konce Karlovy reprezentační trenérské kariéry a taky z důvodu nashromáždění docela zajímavých fotek tu prostě něco už dát musím.

A po všech těch památkách a krásách různých koutů Andalusie si tentokrát můžete vychutnat vychutnávání večerů ve stále vyhřátější Seville. Ještě tak na konci května se to dalo, člověk si musel brát na večer i mikinu, ovšem teď těch 30 °C o půlnoci už je docela hodně. Jak je venku přes den netuším, protože na slunko nevycházím, nechci umřít. Jo a teda ten večerní život tady: ...no i díky tomu počasí se někam ven vychází tak kolem 23h, návraty se odehrávají v rozmezí 5. až 13. hodiny ranní. Od 22h tu platí zákaz požívání alkoholu na veřejnosti, takže člověk musí být hodně opatrný pokud nechce dostat pokutu 300e. Protože však v barech a pivnicích jsou ceny trochu někde jinde a do některých vás (teda mě) v kraťasích a mikině prostě nepustí (Španělé nosí bílé nebo růžové košilky a dlouhé kalhoty) stále dáváme přednost konzumaci surovin zakoupených v supermarketu. Policie je docela aktivní, ale na určitých místech přece jen trochu shovívavější. Pokutovat stovky popíjejících lidí na náměstí San Salvador někdy před půlnocí by sice bylo dle zákona, ovšem nijak etické, morální a ohleduplné vůči bavícím se lidem. Takže je jen vyženou, hrozíc obuškama. A jaká, že jsou naše oblíbená večerní místa můžete vidět, hezky chronologicky, zde: