sobota 12. července 2008

Pivo

Andalusie sice není Bavorsko nebo Česko, ale pivo je tu populární moc. Pivní kultura je ovšem trochu jiná, nechláme se nad táckama v hospodě z půllitru vsedě, ale v barech či "pivnicích - cerveceria" a v jejich blízkosti venku, zpravidla ve stoje. Pivo se tu bere hlavně jako osvěžení v průběhu totálního vedra přes den ve formě studené 2 dl skleničky. Vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu a venkovním teplotám i tohle umí trošku vlézt do hlavy. Často navíc nezůstane u jednoho. Takto točená "caňa" je tedy ke koupi na každém rohu ulice, nevýhodou je ovšem cena 1 - 1.50e za 0.2l a často je navíc k dostání jen lahvová "cerveza" za stejnou cenu a o stejné velikosti. Je to hrozně směšný malý lahváč. To si pak člověk radši koupí tu samou značku v supermarketu 1,20e za celý krásný 1l. Takzvaný velký lahváč. Nemluvě pak ještě o vůbec ne špatných plechovkách jiné značky 0,30e za 0,5l.

Samotné pití na ulici je, jak už jsem se nedávno zmínil, snad od minulého září po 22h na ulici zakázáno, prý v důsledku velkých bordelů ke kterým docházelo. Vzhledem k faktu, že ven se chodí někdy kolem 23h je toto nařízení tak jakoby... no španělsky dodržováno. Policie se sice hodně snaží, pravidelně každý den objíždí snad všechna možná místa a někdy benevolentně, jindy však umí i obuškovitě dohlížet na konzumaci alkoholu. Někdy jen projede kolem, jindy doporučí a vykáže a někdy také vyinkasuje už docela hezkých 300e. Zákazu se striktně drží téměř všecny bary a u vchodu tak stojí vyhazovač, který s pivem ven nikoho nepustí. Neměl by teda. Mně se například někdy v únoru, ještě ve sladkém nevědomí nějakého zákazu a radosti z vysokých teplot podařilo vyjít mezi bary na ulici a s úsměvem popíjet maličkou skleničku piva v době průjezdu kolony policejních aut a po skončení šou jsem byl vyhazovači nejprve častován asi nadávkami a vykázán do baru odkud jsem přišel, kam mě pro změnu nechtěli s pivem v ruce pustit. Tak jsem se otočil, odešel, na ulici odělal oblouček a do hospody zaplul na druhý pokus. A poučil pro příště (nedívát se jen po zlodějích, ale i po policajtech).

A co se týče pivních značek, Plzeň ani Radek to není, ale na takové Cruzcampo jsme si časem zvykli všichni a jak jsem poznal z pár pivních ochutnávek pořádaných u Slávka (ve dvou lidech a s odborným komentářem všech zúčastněných) dobré pivo mají i tady. Za nejlepší byly onou dvoučlennou komisí vybrány například Alhambra, Mahou či portugalský Super Bock.


3 komentáře:

Lu řekl(a)...

No jo, protoze kdyz ve slove PIVO zmenis 4 pismena a jedno pridas, vznikne slovo LASKA, a to neni nahoda...:-)

Lavi řekl(a)...

ne, to s tím nemá nic společného...

venus řekl(a)...

Snad nás do všeho zasvětíš a neujedeš dřív, než my stačíme přijet ;) těším se