pátek 25. dubna 2008

Feria de Abril

Asi zatím nejlepší týden tady, Feria de Abril. Pro Sevillany velká sláva, pro nás opět týden volna. Ale tentokrát jsme se, narozdíl od Semany Santy, snažili začlenit mezi místní a vychutnat si atmosféru týdenního bavení se. Kdo by taky nechtěl. Feria narozdíl od Semany Santy neprobíhá po celé Seville, ale na místě k tomu určeném, na obrovské ploše o několika ulicích, kde stojí jen stany ve kterých je jen jídlo a pití. A Španělé si to užívají, chodí vystrojení víc než jindy (což jsem myslel, že je nemožné, ale jde to) a hlavně teda ženské od mimin až po jejich praprababičky chodí ve svých flamenco šatech, z nichž některé prý stojí tisíce eur. Tady jdou ale peníze stranou, Feria je týden, na který prostě všichni šetří celý rok (ne na dovolenou jako u nás) a mají 7 dní na to, aby se předvedli, co nejvíc se nacpali, co nejvíc se pobavili, co nejvíc lidí pozvali (to se mi líbilo úplně nejvíc) a to všechno přesto, že skoro celý týden pršelo. Ale pravda, většina radovánek se odehrává uvnitř stanů, prakticky všech soukromých, střežených ochrankou, kam se ale občas dá s davem prostě projít anebo ten Španěl má tam toho kamaráda, který má zrovna v téhle casetě kamaráda kuchaře...a šup a už jsme vevnitř. Bylo to moc hezké, takhle nějak jsem si představoval Andalusii. Proč zrovna u nás se musíme bavit jen seděním v zahulené hospodě?



pondělí 21. dubna 2008

Hrátky u Klárky

...po Guláš party jsme tajně odjeli ke Klárce, kde nás (a hlavně oslavenkyni Janču) čekal dort. Kromě dortu navíc nečekaně i spící spolubydlící, takže oslavu narozenin jsme strávili v 9 lidech a 3 kolech šeptaje v malém pokojíku. Ale mělo to své kouzlo, rozhodně lepší než po sobě hulákat někde v knajpě, takže najednou zničehonic bylo 6 ráno. Ve stejném bytě jsme pak během nedávného týdenního volna strávili dva Večery plné her. Především někým zatracovaného, jinými (mnou) vyzdvihovaného macháčka, nebo třeba pantomimu. Nejprve po víkendovém ležení na fesťáku alternativní kultury v parku už trochu unavení (macháček pak tomu dodal korunu, ale pantomima se stejně jela asi do 7 ráno), podruhé před noční výpravou na Ferii (macháčka tentokrát přežili všichni a pantomima ve španělštině je hodně zajímavá)... no a o tom, jaké to bylo na samotné Ferii, někdy příště.

Takže hezky po 7 fotkách od každého:
(1) 19.03.2008 (Janča má narozeniny)
(2) 06.04.2008 (Pantomima 1 - po fesťáku a macháčkovi)
(3) 11.04.2008 (Pantomia 2 - před Ferií)

neděle 20. dubna 2008

Guláš párty

Konečně jsem shromáždil něco fotek z různých akcí, tak už přestanu nudit památkama a začnu vás nudit a seznamovat s lidma, které tu mám kolem sebe a kteří jsou super a kvůli kterým to tu je o tolik jednodušší a vůbec prostě lepší.

Takže akce poprvé - guláš párty u Járy, 19.3.2008 (jména všech těch hezkých lidí a taky jak taková gulášová párty probíhá, viz v názvech po rozkliknutí v rajčeti). Dobrou chuť.

úterý 15. dubna 2008

V továrně na tabák...

Tak jen takové intermezzo ze školy. Včera jsem měl svou první prezentaci ve španělštině, připravoval jsem si ji celou sobotu a neděli (mezitím jsem ještě zaskočil na 10 hodinek s děckama na Ferii). Prezentace byla úchvatná, tolik nádherných obrázků a nových informací, jediný slide nebyl zbytečný, každý další bezchybně a precizně navazoval na předchozí a za doprovodu mé plynulé španělštiny plynul čas plynule k pompéznímu závěru s přehledem dokonalých zdrojů, následovaný ohlušujícím aplausem oněmnělých přihlížejících. Anebo to taky mohlo vypadat tak, že jsem tam za tu půlhoďku, mávaje chaoticky rukama před plátnem, něco odkvákal za pomocí čtení z papíru, v jednom okamžiku jsem řekl místo leden únor, v jiném jsem se zase ztratil natolik, že jsem plynule přešel k dalšímu slidu téměř bez povšimnutí a po uplynutí závěru se zdroji z internetových stránek (wikipedie) si po obvyklém plácnutí rukou asi šesti spolužáků sedl zpátky do lavice. Zkrátka záleží na úhlu pohledu, každopádně jsem rád, že to i ve španělštině jde. Ještě se tak naučit používat víc časů než... přítomný. No tak to jen taková první vlaštovka, druhá následovala v další hodině, kde nás, dva Čechy, paní profesorka pochválila za vysokou úroveň znalostí a naše dosavadní práce nám oznámkovala jako Bien. Tak teď jen dodělat zbylých asi 90% prací a do června se naučit na zkoušky.

Jo a jestli chcete vědět o čem prezentace byla, tak vězte, že se jednalo o jednoduchou obecnou charakteristiku země, do které se na Erasmus v příštím školním roce vydá prozměnu Chock. Chocku gratuluju :) dojedu za tebou na kole.

pátek 11. dubna 2008

La cucaracha

Tak se společně naučíme nové slovíčko. La cucaracha - šváb. Budeme ho teď potřebovat. Jednoho jsem našel včera v dřezu, tak jsem ho tam utopil ve vařící vodě, vyhodil do koše a koš jsem vynesl ven do popelnice. Škoda ale, že šváb není panda (tak ohrožený a miloučký) a po cestě zpět do bytu jsem si dole u schránek všiml dalších těchto zvířátek, spinkajících na krovkách se zataženýma nožičkama. Takže snad už se tu o ně někdo stará. Ještě jsem je nevyfotil a doufám, že ani nebude příležitost, protože jsou fakt velcí a je to fakt hnus. Zatím jsem se nejvíc štítil slimáků o velikosti rohlíku na stropě ve sklepě ve Všemině, kam jsem chodil jako do domu hrůzy, obávaje se, že se slimák rozhodne spadnout zrovna ve chvíli co vybírám brambory. Ale zlatí slimáci. Od včerejška tak ucpávám všechny odpady špuntama, občas je protáhnu teplou vodou se savem, do pokojíku si zavírám dveře, na záchodě už netrávím hodinu a na strop se bojím podívat. A teď ještě jeden dotaz mimo téma na sestru, kdy že to máte vlastně přijet? :)

čtvrtek 10. dubna 2008

Semana Santa en Sevilla

Semana Santa v Seville - Svatý týden před Velikonocemi. Najdete v každém průvodci o Španělsku. Společně s býčími zápasy a flamencem symbol kultury Andalusie. Pro místní to znamená obří křesťanský svátek s velkolepými a pompézními několikasethlavými průvody, pro statisíce turistů uchvácení z grandiózní podívané na okázale zdobená nosítka křesťanských výjevů a atmosféru středověké inkvizice... pro erasmáky pak týden volna, který mu znepříjemňují akorát nekonečné nudle kukluxkláčů, nudně a bezdůvodně se šourajících skrz celé město a nadávky na pozměněnou otevírací dobu potravin.

A ne, to jsem přehnal. Je pravda, že Semana je teda kolosální představení odehrávající se po celé Seville po celý týden, což už je ke konci trochu nuda. Co se ale týče atmosféry, má to přece jen něco do sebe a jsem rád, že jsem tu slávu mohl spatřit. Nicméně jen kvůli tomu bych sem teda nejel, to zase ne. Zatímco řada místních je svátkem doslova pohlcena (i když zrovna můj compañero de piso strávil celé své dvoudenní volno doma u počítače), já osobně jsem byl rád, že jsem byl pár dní i mimo tenhle blázinec v Sierra Moreně a v Cádizu (viz níže). Jo a pak taky naše Velikonoční pondělí jsem trávil celý den ve škole. Tady sa na šlahačku nechodí.

A jak vlastně probíhá takový průvod? Bratrstva (cofradías) ve středověkých kutanách putují ze svých kostelů do hlavní katedrály v centru města aby se poté vrátili zpět. Nejprve stovky kapucářů (nazarenos) nesou velkou svíci a když během dvou hodin projdou, už jsou tu v cuku letu jako na koni, zmíněná nosítka (trono) se skulptury (paso) Ježíše, Panny Marie a dalších, znázorňující biblický výjev či událost. Toto prý nese až na padesát lidí. Nevím, nejsou vidět, ale podle námi odhadované váhy nosítek to možné je. Za nimi pak jde pán s žebřem, kdyby náhodou nějaký ten svatý upadl (na hlavu) a dále kajícníci s křížemi a než se člověk naděje, je přehlídka tatam a zničehonic máme ráno. Průvod se každou chvíli zastaví, v okolí nosítek v tu chvíli vypukne obrovské... ticho a lidi se modlí. Po chvíli se nosítka na povel zvednou, ozve se ohromný aplaus tisíců přihlížejících a průvod pokračuje ve své pouti. Každé procesí doprovází hudba a s všudypřítomným a všudevlezlým pachem kadidla tak dotváří temnou církevní atmosféru.

No a jak taková atmosféra vypadá asi nejvíce přiblíží fotky a video.





pondělí 7. dubna 2008

Tisková zpráva ze dne 7.4.2008

Dnes začala Feria de Abril a po dvou týdnech od Semany Santy tedy máme další týdenní prázdniny. O těchto dvou sevillských megasvátcích, ale i o dalších věcech se tak někdy v následujících dnech rozepíšu víc. Fotky památek tentokrát budou chybět, protože od výletu do Cádizu a Jerezu jsem nikde nebyl. Není čas, máme moc práce do školy. Ale i tak se je jistě na co těšit a možná přijde i bulvár. Takže sledujte více na wewewedotsevijavidotblogspotdotkom. Informace o počasí: po týdnu horka, s odpoledními teplotami 37°C na tabuli u lékárny, dnes leje jako s konve, zatím CHAO, jdu se učit.

Na závěr ještě malá soutěž s odpovědí: Jak se jmenuje kráska na obrázku? Ano správně, je to nějaký pes.