pondělí 25. února 2008

Vía Verde de la Sierra

Součástí konečného hodnocení některých předmětů je tady na Universidad de Sevilla vedle zkoušky, různých seminárek a aktivity v hodinách (hehe) také účast a vypracování práce na Salida de campo – jakési terénní cvičení, prostě výlet do přírody. No a právě v pátek 22.2. 200(20/2-2) jsme se s panem profesorem machrem Lunou a bandou Španělů a Američanek vypravili do Sierra de Cádiz, přesněji na Vía Verde de la Sierra.

Teď zase nějakých vzdělávacích informací za pomocí odkazů, takže kdo nechcete nic vědět, přeskočte tenhle odstavec. Vía Verde de la Sierra patří mezi zelené stezky (greenways), které se nacházejí samozřejmě i u nás. Jen ve Španělsku mají trošku větší tradici a konkrétně tahle byla v roce 2005 vyhlášena jako nejlepšejší stezka Evropy.

Jinak samotná akce byla spíše turistickou procházkou se zaujatým výkladem profesora Luny (ten člověk fakt vypadá jak měsíček, když se směje) a já jsem byl při pomyšlení na návrat do rovinaté Sevilly moc rád za každou minutu mezi kopcema. Navíc zde bylo k vidění hodně dalších zajímavých věcí. Hlavně teda pohled na masif Peňón de Zaframagón s hnízdištěm kolonie supa bělohlavého, čítající prý na tři stovky jedinců. To se tak podíváte nad sebe a kolem skaliska nad váma krouží desítky supů. Viz fotka nahoře (převzatá z wikipedie). Prošli jsme tam a zpátky část z 36km úseku této Vía Verde po rovinaté a rovné cestě, vedoucí v hornaté krajině řadou tunelů skrz kopce a po viaduktech, překlenující rozmanitá údolí a kaňony. Prostě bývalá železnice, dnes akorát bez kolejí. Tady se tak někdy dostat na kole... Dále jsme viděli třeba takové „polje“ což řekne něco asi jen tak Chockovi (viz foto, pro ostatní: jsou na něm ovečky). Španělé to čtou [polche], ale to je normálka. Třeba americký film Spiderman je pro ně prostě [Spidérman], airbus čtou jako [ajírbus] a podobně. Navštívili jsme také místo s názvem Chaparro de la Vega s dubem starým přes 700 let. A je to opravdu starý strom, když si člověk řekne, že v době objevení Ameriky už měl nějakých 200 let. Kolem něj je plácek pro víkendové radovánky rodin s dětmi a pár místeček ve svahu, kde mohou pořádat [barbekou]. Zkrátka hodně zajímavé přírody zadarmo na malém a pro turisty dobře přístupném prostoru.

No a na závěr zase nějaká fota s popisky (tentokrát jen nahoře), potřeba kliknout na "malavi".


11 komentářů:

Jancll řekl(a)...

Lavi, pekne fotky. Krajina je to zajimava, ale pusobi na me takovym pustym dojmem. Pocasi skarede. Ja se nemuzu dockat jara, uz tu taky zacina klepat na dvere... Pristi prispevek by mel byt o potravinach :-D...

Lavi řekl(a)...

Máš recht Janíku, cestopisných už bylo dost, mě samotného to nudí psát. Ale fotky ukázat musím, i když to řekne něco jen mě :) ...no a počásí škaredé bylo, ale na zdejší poměry je to ta nejpestřejší příroda co jsem zatím viděl, bys měl vidět pustinu kolem města. Stav se. Nejezdí něco Betlehem - Sevilla?

Anonymní řekl(a)...

venus: asi se zaregistruju ať už nejsem anonym a udělám si aupairácký blog, ptž estranky nás už ZASE chtějí zrušit :D prý vypršela zkušební lhůta, tak nevím, jestli se nám bude chtít platit pársetkorun... tak se tam ještě rychle mrkni :)))

venus řekl(a)...

Hoja Lavi, tak jsem to už spáchala :) http://aupairpetakuba.blogspot.com/

maruška řekl(a)...

tady sněží

venus řekl(a)...

Tady prý zas bylo zemětřesení, ale jaksi o tom nevím :D

Anonymní řekl(a)...

McPospetz: Poslední fotka dole mi připomíná pohled ze silnice mezi Velikovou a Hrobicema. Je ztama vidět všechny ty kopečky nad Slušovicema plné ovcí. A řekni, že ne. Akorát to počasí je tady opravdu lepší.:)

Mejla řekl(a)...

To je sranda - dneska v pocasi ukazali toto:

Nejteplejsi misto Evropy - Sevilla 20C
Nejchladnejsi misto Evropy - Helsinki -1C

Nahoda nebo osud? :)

maruška řekl(a)...

Mejla: :-))
ja myslim, že si to tak přál Bůh.
...a teď je otázka, jaké důsledky z toho vyvodit?:P

maruška řekl(a)...

užvim!...že se budu muset v letadle cestou do Sevilly slíkat

Lavi řekl(a)...

Maruško, to si ani do letadla neber, nech to doma
Pospetz, tobě poslední fotka kde je sedmisetletý strom připomíná Slušovicko? :) ...asi myslíš nějaké jiné foto, ale já to chápu, občas mám taky takovou paranoiu, že jedu třeba z Pardubic do Kolína, že jsem na Vranově, že jedu na kole do Štípy a tak, to je fakt...